GESTIONAR LES NOSTRES EMOCIONS A CASA

2020-11-10

Durant el primer confinament qui més qui menys va aprendre a gestionar el seu rebost, a gestionar el seu dia a dia amb petites rutines per poder portar el confinament de la millor manera possible. Al principi estàvem molt enganxats a les notícies, a veure com estava la situació i ens distrèiem fent tot allò que mai tenim temps de fer. Netejar a fons, endreçar armaris, cuinar, llegir, mirar sèries i pel·lícules que no hem vist. Les xarxes anaven farcides de mems que ens feien riure sobre la situació, els veïns cantaven o tocaven instruments i fèiem vídeotrucades amb gent fins i tot amb la que gairebé no ens vèiem i tot aquest dia a dia es feia bastant portable per gairebé tothom.
La situació actual és diferent. Ara només ens ha modificat el temps d'oci, superimportant per fer front a l'estrès de la setmana. A mesura que han anat avançant els dies, però, els nostres recursos es van anar limitant i el nostre benestar emocional se'n va ressentint.
Quan ja no tenim més projectes per realitzar ni tantes ganes de fer-los, fem més cas a les nostres emocions. Aquests dies les hem sentit totes. Passem por per la incertesa del què passarà, pel virus en si, pels nostres familiars, per la feina, etc. Estem tristos per les males notícies que sentim, perquè cada cop la malaltia ens toca de més a prop, estem esperançats per les bones notícies, estem contents perquè hem sabut fer pa, estem angoixats pel futur o per la salut nostra o dels nostres avis, etc...
Totes aquestes emocions es barregen a vegades en un mateix dia o a vegades ens acompanya una emoció durant uns quants dies. Les emocions són la primera resposta al que està passant i determinaran la nostra conducta, que mal gestionada pot perjudicar-nos. Ens enfadem amb els fills, ens llencem a la nevera per intentar rebaixar l'angoixa. Però també quan aquestes emocions són positives ens empenyen a fer alguna cosa que ens agrada o ens ve de gust.
Com que les emocions si no les gestionem bé ens poden perjudicar és superimportant aprendre a gestionar-les de la millor manera possible.
Per aprendre a gestionar-les el primer que cal fer és :
- Identificar-les. En un mateix dia en podem arribar a sentir tantes que ens pot costar saber què és el que ens passa. Triar un moment del dia per estar sols amb nosaltres mateixos i aturar-nos per veure què és el que estem sentim ens pot ajudar. Preguntar-nos després quina és l'emoció que preval en el nostre dia.
- Acceptar. Un cop hem identificat l'emoció hem d'acceptar-la. Aquest és un pas difícil perquè quan les emocions són la tristesa, la ràbia, l'angoixa, la por, etc. aquestes no ens agrada sentir-les i inconscientment fem veure que estem bé, distraient-nos, no expressant-ho amb qui parlem, etc. Però la nostra conducta o fins i tot el nostre llenguatge corporal, ens delaten. Si acceptem el què ens passa serà més fàcil poder portar-ho millor. Acceptar que estem d'una determinada manera ens ha de poder permetre sentir-les. És a dir, que si estem tristos permetem-nos un temps per sentir aquesta tristesa. Plorem si cal, recloent-nos en algun lloc on poder estar sols i pensar perquè estem tristos.
- Descobrir l'origen de l'emoció. És a dir, identificar de la manera més exhaustiva possible l'origen de l'emoció. No val per exemple dir que estic angoixat per la situació, ja que la situació abraça moltes coses que em provoquen l'emoció. Hem d'intentar  esbrinar quina de les situacions és la que ens fa sentir l'emoció de manera concreta.
- Preguntar-nos perquè ens sentim d'aquesta manera. És a dir què m'aporta la conducta que ve condicionada per l'emoció que sento ara mateix. És productiva per a mi, és contraproduent o bé m'ajuda a sobre portar-la?
- Preguntar-nos què podem fer i sobretot si volem revertir aquesta emoció. Si estem tristos pensar en coses que podem fer que ens agradin, ens relaxin, etc.
- Ocupar-nos, en lloc de preocupar-nos és la clau per redirigir el nostre focus d'atenció de l'emoció que ens perjudica a alguna amb la que estiguem còmodes, que ens permeti que el nostre cervell es concentri en allò que fa més que no pas en l'emoció que sent.
El confinament pot ser un bon moment per a poder aprendre a gestionar les nostres emocions i generar eines per quan tornem a la nostra normalitat. No cal dir que en cas que no ens en sortim sols amb les pautes que hem donat, podem demanar ajuda a un professional de la salut mental que ens ensenyarà eines més concretes per a poder fer front al vostre malestar.